Jak správně topit v kamnech

Správné topení v kamnech a správné teploty

Správná teplota v kamna je důležitá z hlediska nákladů na vytápění, ekologie, ale i z hlediska životnosti a v některých případech i bezpečnosti (dřevostavby)
Vysoke teploty v kamnECH

Vyšší náklady na vytápění. Ale vysoké teploty mohou mít za následek zničení kamny, poškození komína a také způsobení požáru.

Teploty nad 250 ° C se považují za vysoké.

Pokud máte nerezový komín vedený fasádou a stěna je z hořlavých materiálů, určitě máte v stěně ochranný prvek.

Běžné ochranné prvky jsou dimenzovány na určité podmínky. Proto třeba být opatrný. Měli byste vědět jaký typ ochranného prostupu máte a jaké ploty snese a jak dlouho.

Jinak se bude chovat teplo v izolované přestupu který má 15cm a jinak v přestupu který má 30cm.

Když k tomu přidáte dlouhodobě vysoké teploty, teplota se v některých případech může dostat za bezpečnou hranici.

JAK DODRŽOVAT SPRÁVNOU TEPLOTU:

Dodržujte množství paliva udávané výrobcem.

Výpočet pro palivo:

1kg suchého dřevo se rovná přibližně 2,7kWh, Pokud tedy máte kamna o výkonu 5 kW tak hodinové množství paliva bude 5 / 2,7 = 1,85kg paliva / hod.

Pokud má vaše kamna výkon v rozmezí 4-10kWh. Tak minimálně množství si vypočítáme 4 / 2,7 = 1,5kg / hod. a max. množství paliva bude 3,7 kg paliva / hod.

Teploměr na kouřovod

Abyste měli přehled o teplotách můžete si koupit magnetický teploměr na kouřovod který jednoduše přiložíte na kouřovod. Bude vás informovat o teplotách spalin.

NÍZKÉ TEPLOTY 

  • Mají za následek nižší efektivitu a tudíž vyšší náklady na vytápění.
  • Neekologický provoz, větší množství sazí a kouře, dehtování a zanášení kouřovodu a komínu.
  • Zanášení skla

Je také možné že k nízkým teplotám dochází i při správné dávce paliva. To může být následkem několika faktorů. Vlhké palivo, slabý tah komína (nevhodný komín, krátký komín, zadechtovaný komín). Malé množství vzduchu pro efektivní spalování.

Je potrebné pridať viac paliva.

Nebo se s námi můžete poradit, renovujeme komíny frézováním a vložkováním, stavíme nerezové komíny

měření TEPLOTY 

Image

Magnetický teploměr na kouřovod. Můžete zakoupit v našem E-shopu. Najdete ho v doplňcích. Věnujeme se prodeji a montážím nerezových komínů, fasádních komínů,  frézování a vložkování komínů.

 

optimální TEPLOTY OD 130 - 250°c

Jsou pro většinu kamen optimální. Hoření je optimální. Kamna a komín není tepelně namáhána. Kamna dosahuje nejvyšší efektivitu.

BEZPEČNOSŤ

Jak jsme zmínili vysoké teploty jsou otázkou také bezpečnosti. U zděných komínů říká norma o vzdálenosti 5cm od hořlavých materiálů. (Podlahové trámy, střešní dřevěné konstrukce, ale také dřevěná podlaha).

U nerezových komínů je vzdálenost udávaná výrobcem komínu. Obvykle 10cm nebo 5cm. (Platí pouze v případě že se jedná o odvětráván prostor). V přestupech přes zeď kde není odvětrávána mezera se teploty budou chovat úplně jinak. Případně vprestupoch přes izolované stropy budou teploty také jiné.

Ochraný přestup se běžně vyrábí na běžné teploty. Připadne je možné zvýšit úreveň ochrany přidáním ochranných prvků.

Nižšie ukážka prestupov. 

 

Image

Přestup z pěnového skla. Vyhovuje pasivním stavbám. Není odolné vyhoření komínu

Image

Přestup z kalciumsilikátové izolační desky. Odolnost 1100°C. 5cm izolace - dimenzovány pro stálou zátěž 200 ° C. Možné doplnit o další ochranný prvek. Vhodné také pro Blow door testy a pasivní stavby

Image

Ochranný prvek z nerezu. Uvnitř izolační šamotová malta. Není vhodné pro pasivní domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.